Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mik azok a falazott kandallók?

Hazánkban is egyre több otthonban lehet, úgynevezett falazott kandallókkal találkozni, bár ez ettől függetlenül még korántsem nevezhető trendnek. De mielőtt kitérnénk arra, hogy miért nem söpört végig "divathullámként" hazánkban a falazott kandallók építése, nézzük azt, hogy mik is egy ilyen berendezés előnyei.

 Nevéből nem nehéz kitalálni, hogy az ilyen kandalló tűztereket masszív, nagy felületű falazatok veszik körbe, melyek vastagságuknak és persze speciális alapanyaguknak köszönhetően kiválóan képesek magukba tartani a meleget. Ezt a meleget aztán fokozatosan, de egyenletesen sugározzák ki a környező levegőbe. Sőt, a mai, modern falazott kandallókat egy különleges hőtárolóval is ellátják, így falazatuk még hatékonyabban képes közreműködni az egyenletes hőleadásban.


Ezen kiváló tulajdonságainak köszönhetően a falazott kandalló mindig inkább a hidegebb északi és hegyvidéki tájakon volt közkedvelt. Oroszország egyes vidékein azért is építettek ilyen kandallókat nagyobb számban, mert szerkezetüknek köszönhetően szinte bármilyen fűtőanyaggal képesek üzemelni a mezőgazdasági hulladékoktól az apró kis gallyakig. Ráadásul az ilyen, nem éppen ideális tüzelőanyagok használata nem tesz jelentős kárt a kandalló szerkezetében.


Kiváló tulajdonságai ellenére azonban hazánkban sem a korábbi évtizedekben, sem napjainkban nem tudott igazán meghonosodni használata. Ennek egyik oka, hogy igen költséges egy ilyen falazott kandalló telepítése. Nem csak rengetek, valamelyest speciális alapanyagra lesz szükség, hanem megfelelő szakértelemre is, ha egy ilyen kandallót szeretnénk építtetni otthonunkba. Azonban a magas építési költségek mellett problémát jelent még a jelentős súly is. A falazat nagy tömege miatt nem minden otthon alkalmas egy ilyen rendszer beépítésére. Még így is sok esetben szükség van arra, hogy a padlót egy külön réteggel lássuk el, mely szilárdabbá, masszívabbá teszi azt. Azonban azt mindenféleképpen fel kell mérnünk, hogy a padlózat, illetve födém megbirkózik-e a súllyal. Pincék fölötti részre például általában nem ajánlják ilyen kandallók építését.


Ha tehát otthonunk adottságai megengedik egy ilyen kandalló beépítését, illetve pénztárcánk is elegendeőn vastag hozzá, akkor hosszútávon mindeféleképpen jól járhatunk, hiszen egy ilyen kandalló nem csak kiváló hőleadó képességgel bír, hanem a használatát is sokkal komfortosabb. Elegendő lehet ugyanis naponta egyszer begyújtani benne és még ha ki is alszik a tűz, akkor is képese lehet hosszú órákon át melegen tartani a lakás levegőjét.

Megosztás
Vissza