Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Cserépkályha helyett inkább kandalló

A fűtési szezon közeledtével évről-évre egyre többen döntenek úgy, hogy korábbi gázzal üzemeltethető rendszerüket lecserélik egy szilárd tüzelésűre. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy egy kandalló vagy esetleg egy cserépkályha mellett tegyék-e le voksukat.

A legtöbben aztán a kandalló mellett döntenek, de vajon miért? Ez a döntés elsőre furcsának tűnhet, hiszen a cserépkályhákról köztudott , hogy kiváló hatásfokkal bírnak. De akkor miért nem cserépkályhát építtet be magának mindenki otthonába? Talán a magas telepítési költség miatt? Igen, az egyik ok ez, a másik azonban a cserépkályhák üzemeltetetésében keresendő.

A cserépkályhák ugyanis kiváló hatásfokukat szerkezetüknek köszönhetik. A vastag samott fal, illetve a cserép réteg nagyon hatékonyan képes megtartani a hőt, hogy aztán azt egyenletesen és fokozatosan sugározza ki a környező levegőnek. Ehhez azonban a hőt, úgymond "csapdába kell ejteni" a tűztérben. Azzal nyilván sokan tisztában vannak, hogy fűtés során a hő egy jelentősebb része az égésgázokkal együtt a kéményen keresztül távozik. A kandallók esetén enne befogására alkalmazzák az úgynevezett hődobokat.

A cserépkályhák esetén ezt azonban úgy oldják meg, hogy egyszerűen elzárják a füst útját. A kályha begyújtása után 1-1,5 órával, amikor a tűz már leégett és csak a parázs maradt, akkor egy szelep elzárásával megakadályozzuk, hogy a füst és a hő a kéményen keresztül. Az így a tűztérben rekedt hő kiválóan képes átmelegíteni a samott falakat és cserép burkolatot. A parázslás persze még egy jó darabig tart, mely során további füst keletkezik, ami viszont még inkább felmelegíti a kályha falazatát.

Ezzel a módszerrel ugye az a probléma, hogy valakinek ott kell lennie, mikor a tűz leég, hogy elzárhassa a szelepet, ellenkező esetben egy cserépkályha sem lesz képes hatékonyabban működni, mint bármilyen más szilárd tüzelésű rendszer. Persze a mai kályhák jelentős részét automata szabályozóval látják el, melyek önmaguk is képesek a kellő időben elzárni azt a bizonyos szelet. Az ilyen automata rendszerek beépítése azonban jelentősen drágíthatja az egyébként sem olcsó cserépkályhák telepítését.

Emellett egy másik komoly hátránynak tekinthető, hogy bár a külső felületen található cserepek igen masszívak és sokat kibírnak, a belső szerkezetet alkotó samott elemek, főként ha nem a legjobb minőségűek és a kályhát nem mindig a legoptimálisabban használjuk, akkor bizony ezek könnyen megrepedhetnek és akár már 10-15 év múlva szükséges lehet a kályha újrafalazására.

Megosztás
Vissza