Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Padlófűtés már az ókorban is

A cím talán elsőre furának tűnhet, pedig igaz. Már ókori eleink is ismerték a padlófűtést, melyet persze nem úgy kell elképzelni, mint mai változatait, de azért a 2000 évvel ezelőtti megoldások is igen hatékonyak voltak.

 

Azzal sokan tisztában vannak, hogy az ókori rómaiak igen fejlett fürdőkultúrával rendelkeztek. Még a kisebb településeken is felhúztak legalább egy nagyobb fürdőt, melyen fennen hirdette a római civilizáció nagyságát. Az ilyen fürdőket természetesen el kellett látni meleg vízzel is, mely az olyan provinciákban, mint Pannónia, könnyen kivitelezhető volt köszönhetően a rengeteg termál forrásnak. Más vidékeken azonban a meleg vizet mesterségesen kellett előállítani.


Ezt az úgynevezett hypocaustumokkal tudták megoldani, melyeket emellett épületek fűtésére is előszeretettel használtak. A hypocaustumok három fő részből álltak. Az első a fűtőkamra, vagy latinul praefurnium volt. Ez gyakorlatilag egy az épületen kívül elhelyezett kemence volt. Azért kellett az épületen kívülre helyezni, mert ekkor még kéményekről nem, csak kezdetleges füstnyílásokról beszélhettünk, így az égésgázok nagy része a tűztér száján keresztül távozott.


A következő fontos elemet az úgynevezett suspensura alkotta. Ez gyakorlatilag nem volt más, mint egy dupla padló. Az alsó padlóra 30-40 cm magas téglákat állítottak egymástól 15-20 centiere, melyek mint az oszlopok tartották a felettük található felső padló réteget. A két padló között így kialakult a légrés, melyben a meleg levegő már nyugodtan áramolhatott, alulról melegítve a felső padlóréteget. A hangsúly pedig itt azon van, hogy áramolhatott, melyre a tubulacio névvel illetett elem szolgált.


Ezek nem voltak mások, mint a falba épített apró szellőzőnyílások, melyek a beáramló levegő mozgásban tudta tartani a két padlóréteg között található meleg levegőt. Így elkerülhető volt, hogy csak a helyiség egyik végében legyen meleg a padló.


A rendszer összetettségéből érezhető, hogy kialakítsa nem kis szakmai hozzáértést és persze vastag pénztárcát igényelt, így csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy otthonukba ilyen padlófűtési rendszert építtessenek be. Sőt, még a gazdagok sem látták el egész otthonukat ilyen megoldással, kizárólag a fontosabb helyiségek padlóiba építtették be.


Az előbb már említett római fürdők esetén azonban óriási méretű hypocaustumokkal dolgoztak eleink. Nem volt ritka, hogy a fürdő vendégeinek egy speciális papucsot kellet viselniük, mivel a padló olyan forró volt, hogy enélkül komoly égési sérüléseket szenvedtek volna.

Megosztás
Vissza