Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Széles körben használt tüzelőanyag a tüzifa

Ma már a tüzelőanyagokból is elég nagy a választék. Ennek ellenére még mindig nagyon sokan fával tüzelnek otthon. Vannak, akik úgy gondolják, hogy fával tüzelni környezetromboló, mert fák kivágásával jár és tüzelés során rengeteg káros égésgáz keletkezik.

Na most ez nem igaz, szó sincs erdőirtásról, hiszen vannak kifejezetten olyan előre ültetett fák, amik pontosan ezt a célt szolgálják. Mellesleg szinte az egyik leggyorsabban megújuló energiaforrás. Ugye a másik ok, amit emlegetnek az az égésgázok. Na most a fák elégésük során ugyanannyi CO2 keletkezik, mintha a fa természetes módon pusztulna ki.

A fa minél szárazabb, annál kevesebb káros gázt szabadít fel égés során. Tüzelés során cél, hogy minél szárazabb fával történjen a begyújtás. Minél magasabb egy fa víztartalma, annál rosszabb az égés mutatója. Magas víztartalmú fánál, nyilván több fát kell elégetni annak érdekében, hogy ugyan azt a hőmérsékletet elérjük, mint a szárazabb fával. A legtöbb fafajta nagyjából 40-50 % víztartalommal rendelkezik. Ahhoz, hogy jó minőségű tüzelőfáról beszéljünk, ahhoz ezt a százalékot le kell vinni úgy 20 % környékére.

A tűzifaként használt legáltalánosabb fafajták között egyébként nincs különbség, legalábbis energiatartalom szempontjából. Igazából teljesen mindegy, hogy akác, bükk vagy tölgy mellett döntenek.  
Megosztás
Vissza