Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Brikett, mint alternatív fűtőanyag

Nagyon sokan azt gondolják, hogy a brikett ugyan azm mint a pellet és csak a méretükben különbözik. Az aki így gondolja az téved, mert egyáltalán nem így van. Akkor mi is az a brikett?

A pellet kizárólag faipari hulladékokból áll össze, míg a brikett alapanyagát erdészeti és mezőgazdasági hulladék képezi főként. A brikettnek is hasonlóan nagy a fűtőértéke. Ahogy a pelletet, úgy a brikettet is préselés útján állítják elő. A brikett sem tartalmaz magában semmilyen mesterséges kötőanyagot csak természeteset. Ilyen például a fenyőkéregből fennmaradó gyanta. A több alapanyag célja nem más mint, hogy a lehető legoptimálisabb fűtőértéket képviseljen.

Vegyük például a repcét. A repcével kiválóan lehet kondicionálni az adalékanyagokat, vagyis a nedvességtartalom egyszerűbben állítható be. A nedvességtartalomról már tudhatjuk, hogy nagy mértékben befolyásolja a tüzelőanyag minőségét. A jó minőségű brikett nedvességtartalma igen alacsony. Ebből, valamint a tömörségéből ered a brikett igen magas fűtőértéke.

Ezeken felül az alacsony nedvességtartalomnak köszönhetően kevesebb kondenvíz keletkezik, vagyis kevésbé rongálja a kéményünk állagát. Ráadásul a pellethez hasonlóan a brikettnek is nagyon alacsony a hamutartalma, vagyis a tűztér nagytakarítását és a hamu eltávolítását is ritkábban kell elvégezni.
Megosztás
Vissza