Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

A padlófűtés

Sokan nem gondolnák, de a padlófűtés nem a modernkor technológiája. A padlófűtést már az ókoriak is nagyon jól ismerték és használták is.

Akkoriban minden kisebb településen fel volt húzva legalább egy darab fürdő, amit nyilván valamilyen megoldással fűteni kellett. Voltak akik termál forrással meg tudták oldani a problémát, de voltak akik nem. Nekik valamilyen mesterséges megoldást kellett találni a probléma megoldására. Ezt az úgynevezett hypocaustummal oldották meg. Ez különböző részekből állt.

Az egyik része a fűtőkamra, ami igazából egy épületen kívül elhelyezett kemence volt. Ez lényegében egy kezdetleges kéménynek lehet tekintetni.

Másik elem a dupla padlózat volt. Ennek az elemnek az egyik része arra volt hivatott, hogy tartotta a felette lévő padlórétegeket. Így kialakult a légrés, amelyben a meleg levegő már nyugodtan áramolhatott. Ezt az áramlást a falba épített apró szellőzőnyílások segítették. Így elkerülhető volt, hogy csak a helyiség egy végében legyen meleg a padló.

A rendszert tekintve nem kis szakmai hozzáértést kívánt maga után és persze vastag pénztárcát igényelt. Ez a megoldás annyira kezdetleges volt, hogy a római fürdőkben nem volt ritka, hogy a fürdő vendégeinek egy speciális papucsot kellett viselniük, mivel a padló olyan forró volt, hogy enélkül komoly égési sérüléseket szenvedtek volna el.
Megosztás
Vissza