Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

A szén-monoxid

A szén-monoxid mérgezést nagyon könnyen ki lehetne kerülni, de sajnos a fűtési szezonban mégis sokan meghalnak szén-monoxid mérgezésben. Újat nem lehet mondani a magyar kéményekről, hisz nagy részük borzalmas állapotban van.

Ilyen kémények mellett nem is csoda, hogy a szén-monoxid mérgezésben meghaltak száma ilyen nagy évente. Szén-monoxid mérgezés nem csak a rossz állapotú kémények miatt következhet be, ezt nagyban befolyásolhatja például az égés folyamata.

A legnagyobb probléma a szén-monoxiddal, hogy színtelen és szagtalan is, így csak is a mérgezés jelei lehetnek árulkodóak. Mérgezés esetén a legelső tünet, ami megjelenhet az a fejfájás és szédülés. Ezek után jöhet a hányás és a még rosszabb eszméletvesztés. Külső tünete is a mérgezésnek, ez az élénk piros bőr és a feszülő izmok szapora légzéssel. Ezek a tünetek az oxigén hiány miatt lépnek fel.

Elég nagy probléma, hogy már kis mennyiségben is veszélyes lehet a szén-monoxid. Lényegében egy oxigén hiányos állapot alakul ki az emberi testben. Az ilyen rettenetes tragédia megelőzhető azzal, hogy rendszeresen átvizsgáltatják füstelvezető, valamint tüzelőrendszerüket.

A biztonság továbbnövelésének érdekében még szén-monoxid szint mérőt is el lehet helyezni otthonaikban, hogy megelőzzék a mérgezést. Másik nagyon fontos dolog, hogy ezeket csakis szakemberekkel végeztessük el. Ne feledjük az ördög soha nem alszik, tehát érdemes odafigyelni ezekre.
Megosztás
Vissza