Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Hőteljesítmény matek

kandalló teljesítmény

Mikor új tüzelőberendezést választunk otthonunkba, akkor egyértelműen számos olyan tulajdonság és szempont van, melyet kellően mérlegelnünk kell, mielőtt letesszük voksunkat a végleges darab mellett. Ott van az ár, a külcsin és persze a rengeteg technikai paraméter, mely a legtöbb laikus számára "kínai".
Vízűrtartalom, hasábméret, füstcső csatlakozás keresztmetszett. Ezek talán olyan paraméterek, melyekhez nem árthat egy kis magyarázat. Azonban a teljesítményről a legtöbben úgy gondolják, hogy ez egy igen kézenfekvő és nyilvánvaló mutatószám. A helyzet azonban az, hogy kiszámolni egy adott alapterületű ingatlan felfűtéséhez hány kW-os kandallóra, vagy kályhára lenne szükségünk, nem olyan egyszerű feladat. Nem elegendő ugyanis, hogy kiszámoljuk hány légköbméter felfűtéséről van szó, mivel nem ezen, hanem az épület hőveszteségén van a nagyobb hangsúly. Ennek kiszámolásához szükségünk lesz U és K értékekre, melyek megmutatják, hogy egy 1 m2-es felületen egy adott hőmérséklet különbség esetén mekkora az energiaveszteség W-ban, vagyis mekkora a hőátbocsájtási tényező. Ehhez persze pontosan ismerni kell az épület fal-és tetőszerkezetét, illetve a nyílászárók hőszigetelési értékeit.  

Persze számolhatunk átlagban is, hiszen sok fűtésszerelő is az 50 Watt/légköbméterrel szokott számolni, ha a szükséges hőteljesítményről van szó. Ami a teljesítmény esetén még gyakran nehézséget okoz, hogy még ha sikerült is kiszámolunk, a hőátbocsájtási tényezők figyelembevételével, hogy az ingatlan felfűtéshez mekkora teljesítményű tűztérre lesz szükségünk, hogy valójában egy kandalló, illetve egy kályha esetén is több, különböző hőteljestmény értékről beszélhetünk, úgy mint összteljesítmény, névleges teljesítmény, valamint a vízteres rendszerek esetében bejön a képbe még egy harmadik érték is, a névleges vízoldali teljesítmény. Hogy pontosabban átlássuk otthonunk felfűtéséhez mekkora teljesítményű készülékre is lenne szükségünk most nézzük ezen értékeket külön-külön.

Az összteljesítmény talán kevesebb magyarázatot kíván. Ez az a hőteljesítmény, melyet a kandalló, vagy a kályha összességében le tud adni. A probléma ott van, hogy ez nem fogható be 100 %-ig a lakás levegőjének felfűtésére. Bármilyen szilárdtüzelési rendszerről is van szó, a felszabaduló hőnek egy része sajnos a kéményen keresztül távozni fog az épületből. A kérdés ebben az esetbe az, hogy az adott tűztér mekkora hatékonysággal képes az előállított hőt átadni a lakás levegőjének. Ez nyilván számos tényezőtől függ, melyeket részletesebben is átveszünk majd egy későbbi cikkben. Az összteljesítmény tehát kicsit becsapó, hiszen számunkra nem ez a lényeges szempont, hanem a névleges teljesítmény, amit úgy kapunk, hogy az összteljesítményből kivonjuk azt a hőmennyiséget mely "elszökök". Gyakran előfordul, hogy a kereskedők nem tűntetik fel külön a névleges teljesítményt, azonban ezt ilyenkor is kiszámolhatjuk, hiszen a hatásfokot kötelező feltüntetniük. A hatásfok egy százalékos érték, mely megmutatja, hogy az összteljesítménynek hány százalékát képes a berendezés hasznosítani a lakás felfűtéséhez.

Mint említettem a vízteres rendszerek esetében beszélhetünk egy harmadik teljesítmény értékről is, melyet névleges vízoldali teljesítménynek nevezünk. Egy vízteres kandalló ugye úgy működik, hogy a lakás levegőjét nem közvetlenül fogja fűteni, hiszen a hőt a radiátoros rendszerben keringő víznek adja át. Legalábbis egy jelentős részét. A hő egy része ugyanis közvetlenül az adott helyiség levegőjét fűti majd, vagyis levegő oldali és nem vízoldali hőként hasznosul. Azt hogy egy vízteres kandalló névleges teljesítményének hány százaléka hasznosul víz oldalon és hány százaléka levegő oldalon, azt magának a kandallónak a kialakítása határozza meg. Ha például a tűztérre a hőcserélő, vagyis a vízköpeny palástként borul rá, akkor kevesebb lesz a levegőoldali teljesítmény, hiszen több hőt lesz képes átadni a radiátoros rendszerben keringő víznek. A kandalló tűztér nyílásának mérete és elhelyezkedése szintén befolyásolhatja, hogy mekkora lesz a vízoldali teljesítmény.

Tehát még egyszer az összteljesítményből kivonva az elszökött hő mennyiségét (vagy a hatásfok százalékos arányát véve alapul) megkapjuk a névleges teljesítményt. A névleges teljesítményből kivonva a levegő oldali teljesítményt megkapjuk egy vízteres kandalló névleges vízoldali teljesítményét.

Megosztás
Vissza