Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mikor lehet előnyös egy szerelt kémény telepítése?

Egyre többször találkozunk olyan problémával, hogy egy újonnan beépítendő tüzelőberendezés üzemeltetésére a meglévő kémény alkalmatlan, mert vagy a belső szigetelés, vagy a kémény keresztmetszete, esetleg a füstelvező rendszer állapota nem fele meg az előírásoknak.

 Természetesen arra is van lehetőség, hogy a meglévő kéményt felújítsuk, de sok esetben sokkal hatékonyabb megoldásnak számíthat egy teljesen új kémény építése. Ilyenkor, ha már egy meglévő ingatanról beszélünk, akkor komolyabb átalakítás és bontás nélkül egy új kémény rendszer kizárólag az épületen kívülre, annak külső falára kerülhet. Egy ilyen füstelvezető rendszer kivitelezéséhet az úgynevezett szerelt kémények kínálják a legkézenfekvőbb megoldást. De mik is pontosan ezek a szerelt kémények és milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek? A szerelt kémények tulajdonképpen három részből állnak. Külső héjukat egy fém, általában alumínium burkolat adja. Ezen külső borításnak a feladata, hogy megvédje a benne található füstcsövet, valamint szigetelést, illetve ezen héj biztosítja a kémény megfelelő szilárdságát, masszivitását is. A kémény belsejében egy füstcső, valamint egy azt körülvevő szigetelés található.


A szerelt kéményekkel leggyakrabban családi házaknál találkozhatunk, de ugyanolyan hatékony megoldást kínálnak tömbházak esetén is. Gyakran használják nagyobb épületeknél, hogy a gyűjtőkéményeket ezek segítségével tehermentesítsék valamelyest. A szerelt kémények szerkezetüknek és kialakításuknak köszönhetően mindenféle külön szigetelés, vagy körbeépítés nélkül is nyugodt szívvel alkalmazhatóak az épületeken kívül és mégsem kell attól tartanunk, hogy a jelentős hőmérséklet különbség károsítaná a kémény szerkezetét, vagy romlana a kémény huzatossága. Egy egyszerű falazott kémény esetén, ha az az épületen kívül helyezkedik el és megfelelő belső szigeteléssel sem rendelkezik, akkor ezen veszélyek fennállnak. A kémény külső falát érő levegő és a belsejében áramló füstgázok között ugyanis jelentős hőmérséklet különbség léphet fel, mely az eltérő hőtágulási együtthatóknak köszönhetően könnyen a kémény szerkezetének károsodásához vezethet. Emellett szigetelés hiányában a felfelé szálló füstgázok már a kémény belsejében jelentősen lehűlhetnek, ami ronthatja a kémény huzatosságát. Egy szerelt kémény esetében azonban ezektől nem kell tartanunk.


A szerelt kémények nyújtotta könnyebb telepíthetőségnek köszönhetően olyan esetekben is ezen típusok bizonyulhatnak a legjobb megoldásnak, ha új tüzelőberendezésünk, annak paraméterei miatt, csak olyan helyre telepíthető otthonunkon belül, melynek közelében füstelvezető rendszer nem található. Természetesen az épület falának kivésésére mindenféleképpen szükség lesz, hiszen a kémény az épületen kívül helyezkedik el. Más kémény típusokkal ellentétben azonban a szerelt kéményekhez nem kell beton talapzatot építeni, hiszen akár egy falra szerelt konzolról is indítható. Sőt, még a kémény vonalába eső tetőrészt sem kell kibontani, mivel a szerelt kémények esetében nyugodtan alkalmazhatunk eltolást is, ezzel kerülve ki a tetőszerkezetet. Az azonban fontos, hogy az eltolásnál a kémény ne térjen el a függőleges iránytól 20-30 foknál jobban, különben a füstgáz áramlása túlságosan lelassul.

Megosztás
Vissza