Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

A kandalló tűztérnyílása és maga a tűztér

Egy kandallónak számos fűtéstechnikai szempontból nélkülözhetetlen eleme van, melyeknek külön-külön is jó néhány paraméternek meg kell felelnie, hogy a kandallónkat valóban hatékonyan és biztonságosan tudjuk üzemeltetni. Ezen elemek közül az egyik legfontosabb az égéstér, vagyis a tűztér.

 Maga a tűztérnyílás egyszerre több funkcióval bír. Egyrészről ugye ezen keresztül kell táplálnunk a tüzet, vagyis a tüzelő anyag tűztérbe juttatását ezen keresztül oldhatjuk meg. Ez persze egy pelletes üzemelésű rendszer esetén nem teljesen igaz, hiszen ott a tüzelőanyag ellátás a pellet adagoló nyílásán keresztül történik. Azonban egy tűztérnyílás a legtöbb esetben nem csupán ezt a célt szolgálja. Az ugye világos, hogy a megfelelő égéshez oxigénre, vagyis levegőre van szükség. Ez a szükséges levegő mennyiség érkezhet a kéményen, egy külön erre a célra kialakított levegő-betáp rendszeren, vagy éppen a kandalló tűztérnyílásán keresztül. Ráadásul a kandalló tűztérnyílása a sugárzási zónában leadott hő átadásában is fontos szerepet játszhat. Persze ez attól is függ, hogy zárt, vagy nyílt tűzterű kandallóról beszélünk. Egy nyílt tűzterű kandalló esetében a tűztér nyílás méretének illeszkedni kell a kémény méretéhez, jobban mondva annak huzatosságához, illetve a kandalló teljesítményéhez is. Ez elengedhetetlen a biztonságos üzemeltetéshez. Bár az előgyártott tűzterek legnagyobb része zárt rendszerű, mégis vannak olyanok melyeket nyílt tűzterűként is használhatunk az eltolható, akár a burkolatba süllyeszthető kandallóajtóknak köszönhetően.


A tűztérnek szintén nélkülözhetetlen eleme, a már említett tűztérajtó. Ezek általában acélból, vagy öntöttvasból készülnek, melyekre kerülhet díszítési célból színezet lemez is. Persze egy kandalló esetén senki nem szeretne lemondani a lobogó tűz igéző látványáról, ezért a kandalló tűztérajtók üveg felülettel vannak ellátva. Ezen üveg felületnek azonban ellen kell állni a jelentős hőmérsékletnek, melyre a kerámia üveg kiválóan alkalmas, hiszen akár a 900 °C-os hőmérsékletet is képes elviselni.


Természetesen egy kandalló legfontosabb eleme vitathatatlanul maga a tűztér, ahol az égés történik. Ennek, vagyis a tűztérnek a mérete határozza meg elsősorban, hogy mekkora teljesítménnyel is rendelkezik a kandalló, vagyis mekkora hő leadására képes. A tűzterek kialakítása esetén két alapvető megoldást különböztethetünk meg. Az egyik, amikor egy előgyártott tűzteret vásárolunk, és ezt csatlakoztatjuk a füst és hő elvezető rendszerekre, valamint a levegő-betáp hálózathoz. Mivel így a komplett kandalló kialakítása valamivel egyszerűbb és gyorsabb, ezért napjainkban a legtöbben ezen megoldás mellett teszik le voksukat. Persze a kandalló tűzterét egyedileg is kialakíthatjuk, vagyis felfalazhatjuk, azonban ilyen esetben a tűztérnek megfelelő füsttömörségűnek kell lennie, vagyis csupán olyan speciális építő és ragasztó anyagokat használhatunk, melyek szerkezetei szilárdsága a jelentős hő hatására sem károsodik. Akár előgyártott, akár egyedileg felfalazott tűztérről van szó fontos, hogy az kibírja az akár 900 °C-os hőmérsékletet is.


Az előgyártott tűztér betétek általában öntöttvasból vagy acélból készülnek, melyekbe gyakran egy samott bélés is kerül, ezzel növelve a tűztér hőálló képességét. Ezzel szemben a felfalazott tűzterek samott tégla, vagy hőálló beton elemekből készülnek, melyeket hőálló habarccsal, cementpéppel illesztenek össze.

Megosztás
Vissza