Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Pár mondat a hordozható kályhákról

A hordozható kályha név egy kissé becsapós lehet, mert sokan ennek hallatán azt gondolják, hogy egy olyan tüzelőberendezésről van szó, mely valóban könnyedé hordozható. Egy ilyen kályhát azonban nem fog egyszerűen a hóna alá kapni az ember.

 A hordozható név, nem az alacsony súlyukból fakad, hanem hogy telepítésük során nem kell őket véglegesen rögzíteni. Persze a legnagyobb előnyük nem ez, hanem hogy jóval kisebb helyigénnyel bírnak, mint egy hagyományos kályha. Ez a kisebb méretnek köszönhető, melyből viszont azonnal következtethetünk arra, hogy bizony teljesítményük is alacsonyabb. Ebből azonban fakad még egy előnyük, mégpedig hogy nem igényelnek komolyabb méretű füstelvezető rendszert. Míg a komolyabb teljesítményű, szilárd tüzelésű rendszerek beépítése nem megoldható, ha a kémény keresztmetszete nem éri el a 200 millimétert, addig egy hordozható kályha ennél jóval kisebb méretű kéményre is biztonságosan ráköthető.


Az előbb már említett mobilitás, vagyis hogy a kályha nincs rögzítve az esetleges talapzathoz, nagyon előnyös lehet akkor is, ha elköltöznénk, és régi kályhánkat szeretnénk magunkkal vinni. Ez a könnyebb mozgathatóság akkor is nagyon előnyös lehet, ha mondjuk felújítjuk az adott helyiséget, hiszen így a kályha is biztonságos helyre mozgatható át. Ha pedig mondjuk albérletben lakunk és egy szilárd tüzelésű rendszerre szeretnénk váltani, akkor szintén az ilyen hordozható kályhák jelentik a legjobb megoldást.


Természetesen a hordozható kályhák között is léteznek légfűtéses és vízteres változatok. Ha csak egy kisebb, egy légterű ingatlan, vagy mondjuk egy irodahelyiség fűtéséről van szó, akkor arra kiváló lehet egy hagyományos légfűtéses változat is. Viszont ha egy nagyobb alapterületű épület fűtését szeretnénk megoldani, de vízteres rendszer nincs kiépítve, akkor egy légcsatorna kivezetéssel rendelkező kályhát ajánlott választanunk, hiszen ezzel a csatornáknak köszönhetően a távolabbi helyiségekbe is könnyedén eljuttathatjuk a meleg levegőt. Egyszerű, gravitációs csatornákkal a levegőt nagyjából 5-6 méteres távolságba tudjuk kellő hatékonysággal eljuttatni. Ha ennél hosszabb csatornák kiépítésére lenne szükség, akkor már nélkülözhetetlen lesz egy ventilációs rendszer beépítse is. Persze, ha a lakás már rendelkezik vízteres rendszerrel, akkor egy vízteres hordozható kályha a megfelelő választás.

Megosztás
Vissza