Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Mik a jó minőségű pellet ismérvei?

A pellettel való fűtés hazánkban is egyre  népszerűbbnek számít, hiszen sok "macerától" szabadulhatunk meg, ha a szilárd tüzelőanyagoknak ezen változatát választjuk. Persze emellett az sem elhanyagolható tény, hogy így környezetünket is valamivel jobban óvhatjuk, hiszen a pellet faipari hulladékból készül.


 

Az előállítás során egy speciális préselési technikát alkalmaznak, melynek köszönhetően nincs szükség mesterséges kötőanyagokra, hogy a kis pellet hengerek egyben maradjanak. A préselés során ráadásul a pellet nedvességtartalmának jelentős részét is elveszíti, így ez jóval 20 % alá is csökkenhet. Emellett a pellet nagyon alacsony hamutartalommal bír, mely akár 1 %-nál is kevesebb lehet. Azonban ezen állítások kizárólag a jó minőségű pelletre igazak. A kérdés már csak az, hogy hogyan tudjuk megállapítani, milyen minőségű pellettel van dolgunk?


A legegyszerűbb és legáltalánosabb módszer, mellyel megállapíthatjuk a pellet minőségét, ha ketté törünk egy darabot. A megfelelő minőséggel rendelkező pellet ugyanis kemény, így ha megpróbáljuk eltörni, akkor az nem fog szétmorzsolódni a kezünkben. Persze sok esetben elegendő lehet az is, ha egyszerűen szemrevételezzük a tüzelőanyagot. A jó minőségű pellet felszíne fényes és sima, míg a rosszabb minőségűé érdes és sokkal mattabb.


Természetesen előfordulhat, hogy nincs arra lehetőség, hogy tesztelés céljából felbontsunk egy pelletes zsákot. Ilyen esetben az is elegendő lehet, ha megnézzük, vagy megtapogatjuk a zsák alját. Ha ott túl sok a törmelék, akkor valószínűleg rosszabb minőségű pellettel van dolgunk, hiszen az sokkal jobban morzsolódik. Az sem túl biztató jel, ha a pelletek felszínén kis szürkés, barnás foltok találhatóak, mivel ezek gombák, melyek a nem megfelelő tárolás miatt indulhattak szaporodásnak. Az ilyen felszínű pellet szintén veszít minőségéből.


Sok esetben azonban maga az ár is árulkodó jel lehet, hiszen a jobb minőségű pellet valamivel drágább is. Sokan pont ezért inkább a rosszabb minőségű változatok mellett döntenek, hogy így próbáljanak meg spórolni. Ez azonban hosszú távon nem biztos, hogy kifizetődő. Egyrészről ugyanis a rosszabb minőségű pelletnek a fűtőértéke is alacsonyabb, így többet kell majd használnunk belőle. A másik indok, hogy a rosszabb minőségű pellet használata közben jelentősebb a korom lerakódás is, vagyis készülékünk amortizációja is gyorsabb lesz.


A pellet igazi előnyeit, vagyis, hogy alacsony hamutartalmának köszönhetően majd jóval ritkábban kell kitakarítanunk tüzelőberendezésünket, valamint hogy alacsony nedvességtartalma és tömörsége miatt igen magas a fűtőértéke, csak akkor használhatjuk ki igazán, ha egy jobb minőségű változat mellett döntünk.

Megosztás
Vissza