Partnerünk


kandallo webaruhaz logo

Facebook

Kandalló építés menete

kandalló építés

A kandalló építés folyamata eltérően nézhet ki attól függően, hogy egy tejesen egyedileg építtet kandalló, vagy egy előgyártott kandalló tűztér beépítéséről van szó. Egy teljesen egyedi kandalló esetében magának a tűztérnek a kialakítása is egyedileg, felfalazással történik. Ez persze valamivel idő és költség igényesebb, ezért a legtöbben nem ezt, hanem az előgyártott kandalló tűzterek beépítésének módját választják. Most az fogjuk végig venni, hogy mik is a kandalló építés lépései egy ilyen esetben, ha Ön a Szeged Kandalló mellett dönt.


A kandalló építés folyamatának első lépése a helyszíni felmérés


Fontos, hogy szakembereink felmérjék az Ön otthonát. Egy ilyen, nevezzük környezet tanulmánynak, két fontos szerepe is van. Egyrészről így pontosabb képet kaphatunk a megrendelő igényiről, mely a kandalló megtervezése esetén kiemelkedő fontosságú lehet. Egy kandallónak ugyanis nem csak méreteivel és fűtési teljesítményével, hanem megjelenésével is illeszkednie kell az otthon adottságaihoz. A helyszíni felmérés másik feladat, hogy a Szeged Kandalló szakemberei pontos képet kapjanak az ingatlan méreteiről, belsőépítészeti adottságairól, valamint a meglévő füstelvezető, kémény rendszerek állapotáról, azok milyenségéről. Ezek mind olyan tényezők, melyek jelentősen befolyásolhatják, hogy Ön milyen teljesítményű, illetve típusú kandallóval járhat a legjobban.


A kandalló építés folyamatának második lépése a kandalló megtervezése


A kandalló tervezés legfontosabb aspektusa a kandalló helyének pontos meghatározása. Ebben az esetben értelemszerűen a meglévő füstelvezető rendszerekhez kell igazodni. Ha mégis olyan helyre szeretné építtetni új kandallóját, melynek közelében nincs kémény, akkor lehetőség van szerelt kémény beépítésére, viszont ez a fel megbontásával jár. Persze nem csak a kandalló elhelyezkedése, hanem annak mérete is meghatározó szempont. A kandalló tűztér méret, valamint annak súlya nagyban befolyásolja azt is, hogy milyen alapot kell majd építenünk a kandallónak.


A kandalló építés folyamatának harmadik lépése a gépészeti elemek kialakítása


Ez mindig a kandalló alapzatának megépítésével indul. Egy ilyen alapnak minden esetben szélesebbnek kell lennie, mint a tűztér fölé kerülő párkány. A legoptimálisabb, ha az alap nagyjából 30 cm-el túllóg a párkányon. Miután az alapot elkészítettük felkerül rá a kandalló tűztér. Ezután a tűzteret összekötjük a füstelvezető, valamint levegő betáp rendszerekkel. Ha ezen összekötő elemek szigetelése megtörtént, akkor még a felfalazás megkezdése előtt nem árt ha elvégzünk egy próba begyújtást. Egy szénmonoxid mérő segítségével ekkor könnyen felderíthető, ha valamelyik illesztés, vagy esetleg maga a tűztér hibás lenne és szivárogna belőle az égésgáz. Ha a szivárgás lehetőségét kizártuk, akkor jöhet a tűztér körbefalazása. Erre kizárólag magas hőálló képességgel rendelkező építőanyagokat használhatunk. Ha a falazat elkészült, akkor annak tetejére felhúzzuk a párkányt.


A kandalló építés folyamatának negyedi lépése a süveg kialakítása és a díszítő elemek elhelyezése


A füstelvezető csövek elrejtésére kiváló lehet egy a kandalló tűztere fölé épített süveg. Légfűtéses kandallók esetében a meleg levegő áramlását biztosító szellőzőrendszerek is itt kaphatnak helyet. Ezen elem formai kialakítására rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, melynek köszönhetően a kandalló stílusa még inkább az otthon miliőjéhez igazítható. Persze, hogy a kandalló valóban harmonizáljon az otthon belső terével nem csak a süveg kialakítására, hanem a kandalló burkolatok milyenségére is kellő figyelmet kell fordítanunk. A kandalló burkolatok palettája igen széles kezdve az igazán autentikus hangulatú termésköveket idéző burkolatoktól az elegáns márvány és gránit burkolatokig. Persze nem muszáj mindenféleképpen ragaszkodnunk a kandalló burkolatok használatához. Sőt manapság egyre divatosabbak a fal síkjába teljesen besüllyesztett, burkolat nélküli, vakolt süveggel ellátott kandallók.

Kandalló építés referenciák

Vissza